Fakta på Dagsnytt 18?

Torbjørn Skardhamar fra Statistisk Sentralbyrå prøvde forgjeves å angripe argumentasjonen til Max Hermansen i PEGIDA.

Torbjørn Skardhamar fra Statistisk Sentralbyrå prøvde forgjeves å angripe argumentasjonen til Max Hermansen i PEGIDA.

I Dagsnytt 18 13. oktober prøvde programleder Anne Grosvold sammen med forskere fra SSB å sette et endelig punktum for påstander om demografiske problemer med islamsk innvandring. De lyktes meget dårlig.

Lederen i PEGIDA, Max Hermansen stilte ikke opp i debatten i Dagsnytt 18, men i etterkant har det kommet flere reaksjoner som reagerer på måten Grosvold, sammen med forskerne Torbjørn Skardhamar og Helge Næsheim og Mina Adampour, leder i Ungdom mot rasisme behandlet Hermansen og de som er redde for følgene av islamsk innvandring.

Per Steinar Runde skrev for eksempel det meget gode innlegget Dagsnytt atten og SSB prøver påstandar frå PEGIDA (Norge) på Verdidebatt, et innlegg som også ble redaksjonens lesertips.

Runde skriver at Skardhamar «vedgjekk at dei innvandringsgruppene som ligg på topp i kriminalitet, kjem frå muslimske land, og han nemnde særskilt Somalia, Afghanistan, Iran og Irak. Då braut Grosvold ut: “Men det sier ingenting om at det er muslimer, bare så det er understreket, de kommer fra de landene. Det kan ..” Og i tråd med dette heldt Skardhamar fram: “Og i de tallene er ikke etterkommerne med, og det sier ikke noe om de som blir straffet, om de er religiøse, man kan jo tenke seg at det er de minst religiøse av denne gruppen.” Og Grosvold ville så ha han til å stadfeste at “denne bruken av statistikk er problematisk”. Skardhamar svara at verre er det at Hermansen hadde brukt rå-tala, som ikkje er korrigert for at desse innvandrargruppene har mange unge menn, som alltid er dei mest kriminelle.Samanliknar ein i staden likt med likt, går overrepresentasjonen vesentleg ned.»

Frode Klettum har også meget gode analyser av debatten i Dagsnytt 18, for eksempel i disse kommentarene på Verdidebatt:

Document.no har også fulgt opp med disse sakene:

Les også inetervjuet med Max Hermansen i Nettavisen, – Straks du sier et skeivt ord om islam, risikerer du å bli angrepet og Hermansen fikk også god anledning til å snakke 11 minutter på TV2 Nyhetskanalen.

Regigering 19. januar: Rita Karlsen fra HRS følger opp med sin analyse Vranglære og annen lære som utfyller den massive kritikken som har kommet mot Dagsnytt 18 v/ programleder Grosvold og forskerne fra SSB.

Del i sosiale medierShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone