Samtale med en imam

Jeg er veldig glad for å ha møtt Dr. Tayeb Berghout, og han gav meg en engelsk utgave av Koranen, utgitt av forlaget Darussalam i Riyadh, Saudi-Arabia

Jeg er veldig glad for å ha møtt Dr. Tayeb Berghout, og han gav meg en engelsk utgave av Koranen, utgitt av forlaget Darussalam i Riyadh, Saudi-Arabia.

Når vi snakker med muslimske ledere er det viktig at vi har en felles forståelse av hva som er islams originalkilder og hvordan disse tekstene skal tolkes.

Derfor er jeg glad for at jeg nå har hatt en god samtale med Dr. Tayeb Berghout, imam i Det muslimske samfunn i Trondheim. Berghout er opprinnelig fra Algerie, men i 1995 var han politisk flyktning i Damaskus før han senere kom til Trondheim.

Sammen med Knut Kittelsaa og Olav Dahle Svanholm fra Nidaros bispedømme, sitter Dr. Berghout i Forum for muslimsk-kristen dialog i Trondheim, og tidligere fikk de fikk publisert kronikken Å forstå religiøs ekstremisme – fra Trondheim i Adresseavisen.

Hør hele samtalen med Dr. Berghout her.

Vi snakket sammen om abrogasjon, og her sa Dr. Berghout at Wikiislam.net er en god kilde for en bedre forståelse av islams originalkilder. Her finner vi også en god artikkel om abrogasjon. Kort fortalt er abrogasjon et prinsipp om hvordan Koranen skal tolkes, hvor vi finner tilsynelatende motstridende materiale hvor nyere vers normalt har større vekt enn eldre vers. Det betyr at kapitler som ble åpenbart i Medina generelt har større vekt enn de som ble åpenbart i Mekka noen år tidligere.

Listen over abrogerte vers i Koranen er omfattende, og hvis vi ser på denne listen i artikkelen på Wikiislam, dreier dette seg om 38 sider hvis man skriver dem ut. Sverdverset i Koranen 9:5 er blant de mest berømte, og her står det følgende:

And when the sacred months have passed, then kill the polytheists wherever you find them and capture them and besiege them and sit in wait for them at every place of ambush. But if they should repent, establish prayer, and give zakah, let them [go] on their way. Indeed, Allah is Forgiving and Merciful.

(Dr. Berghout anbefaler den engelske oversettelsen av Koranen i forhold til Einar Bergs oversettelse fra 1980 fordi Berg oversatte fra engelsk ikke arabisk.) Antall vers som er abrogert med Koranens sverdvers er omtrent 113. Hvis noen mener dette ikke stemmer, er de velkommen til å kontakte meg eller legge inn en kommentar i kommentarfeltet under denne artikkelen.

Dr. Berghout snakket også om Rabita-moskeen, det Europeiske Fatwarådet og den islamske lærde Yusuf al-Qaradawi som balanserte kilder til en bedre forståelse av islam. I senere møter med Dr. Berghout, vil jeg imidlertid utfordre ham i større grad på disse bindingene.

Den som har gjort det grundigste arbeidet når det gjelder å undersøker rundt Rabita-moskeen er Hege Storhaug og Human Rights Service, og jeg har også utfordret Shoaib Sultan på om han mener Yusuf al Qaradawi er en ekstremist.

I vår samtale hadde vi også muligheten til å snakke om islamsk love Sharia og Hudud, og selv om dette var noe Dr. Berghout mente ikke var aktuelt i Norge så lenge muslimer er i minoritet, var ikke dette prinsipper han avviste som uaktuelle.

Uansett setter jeg stor pris på en ærlig samtale med muslimske ledere slik at vi kan ha en dialog om hvordan vi skal tolke islams originalkilder, Koranen og Sunna. Dr. Berghout bekrefter at Sahih al-Bukhari er den viktigste hadithen, og resten av hadithene finnes på sunnah.com. En autorisert utgave av Koranen finnes på quran.com.

Jeg har forøvrig skrevet mye om disse temaene tidligere, for eksempel i min artikkel En bedre forståelse av islam. På Document.no har jeg for eksempel skrevet Synlige og usynlige murer i debattredaksjonene som omhandler forsøket mitt på å få inn en kronikk i Adresseavisen og Jeg elsker Norge om “islamekspertene” Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Anders Anundsen.

Se også diskusjon om denne artikkelen på Verdidebatt, redaksjonens lesertips.

Del i sosiale medierShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
 • Pingback: Ta muslimer på alvor | Jan Simonsens blogg()

 • Pingback: NRK umyndiggjør muslimer | Jan Simonsens blogg()

 • Pingback: Informasjonsleder i Demokratene | Kristian på Stortinget 2017()

 • tetrade

  Mona Walter nevner litt om den svenske, engelske og arabiske koran mot slutten av innlegget.

 • tetrade

  “Dr. Berghout bekrefter at Sahih al-Bukhari er den viktigste hadithen,”

  Men dersom de stiller seg bak denne, er de jo deskriptive ekstremister på linje med PLO, Fatah, Hamas og mufti Hussain ved Al Aqsa.

  • Tetrade, jeg ville kanskje ikke kalt mine meningsmotstandere hjernedøde, men jeg forstår hvor du vil. Det er selvfølgelig uansvarlig av våre politikere å ikke ta islams originalkilder på alvor, men jeg får meg ikke til å tro at det de forstår konsekvensen av sine holdninger. Kanskje er det fordi de lever i et sekulært samfunn hvor de ikke forstår hvor dypt gudstroen kan sitte?

   Når det gjelder Dr. Berghout, klandrer jeg ikke han for å si at han forholder seg til Koranen og Sunna som Allahs åpenbarte og ufeilbarlige ord; det ligger i hans stillingsbeskrivelse som imam. Jeg håper å ha flere interessante samtaler med Dr. Berghout og andre muslimske ledere, ikke først for å kle av dem eller få dem til å ta avstand fra islamsk lov, men for å få en bedre forståelse av hva de virkelig mener. På den måten kan vi få en bedre debatt om hva som skal være konsekvensen av disse holdningene.

   • tetrade

    Jeg spør om de er hjernedøde ettersom det synes å være svært liten kognitiv aktivitet involvert i problemstillingen. Dette synes jeg er trist å registrere.
    Jeg vet ikke helt hvor du står poltisk, men kanskje du kunne lufte ideen om å invitere Demokratene og Partiet De Kristne til å starte et nytt parti med navnet Norgesdemokratene?

    • Tetrade, hvis vi skal ha noen sjanse i 2017 må vi ikke sitte på hver vår tue, hver for seg blir partiene for små. Prosessene for det du foreslår er allerede iverksatt 🙂

     • tetrade

      Godt å høre !