VGs utenrikspolitiske servilitet

Innlegg i VG, 10. juli 2015

Innlegg i VG, 10. juli 2015

Hadde det vært opp til VG hadde alle partier marsjert i takt i iver etter å gå til rettferdige kriger med snille bomber mot slemminger som Vladimir Putin. Den 23 juni på Dagsnytt 18 så vi VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Hun mente det var oppsiktsvekkende at stortingsrepresentant Tor André Johnsen stemte for en balansert resolusjon om terrorisme fremmet av Russland. I følge Skartveit burde sikkert heller Johnsen støtte Norges og NATOs krigshissing i forhold til Russland.

Johnsen var på et møte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, og han var frimodig nok til å støtte et en resolusjon som stilte spørsmål regjeringens utenrikspolitikk i forhold til Russland. Dette ble for mye for Skartveit, og hun sa:

«Det er alvorlig. I den stemningen som er nå, i den situasjonen som er nå, hvor Russland har gått inn, annektert, krenket grenser på den måten vi har sett nå, at man stemmer for det som oppfattes som en Russlands-vennlig resolusjon, i strid med norsk utenrikspolitikk, og attpåtil en som er fra regjeringspartiet, kan du tenke deg hvordan det blir oppfattet ute i verden? Det er oppsiktsvekkende.»

I stedet for å være så ensidig, burde VG, Skartveit og våre politikere være mye mer kritisk til de folkerettsbrudd de har vært med på etter den kalde krigen. Her var det krigen vår mot Jugoslavia som åpnet Pandoras eske for andre folkerettsbrudd. Det som er interessant her er at vår europaminister Vidar Helgesen i 1999 mente at krigen vår mot Jugoslavia var et klart brudd på folkeretten, men i dag vil han ikke svare på om han mener det samme, men sier at anneksjonen av Krim og krigen mot Jugoslavia ikke kan sammenlignes. Forsåvidt har Helgesen rett i det; det vi gjorde mot Jugoslavia med å gå til krig og gi en del av et suverent land til etniske separatister, var mye, mye verre enn det russerne gjorde på Krim. Se min kronikk i Dagen, Folkerettslig navlebeskuelse.

Jeg er offentlig kjent som informasjonsleder for Demokratene i Norge, men vårt parti har ikke tatt stilling til konflikten i Ukraina. Vi er likevel bekymret over at Norges største avis vil at alle politikere skal marsjere på geledd uten å stille relevante spørsmål til en utenrikspolitikk som ikke tjener norske interesser. Det er trist at VG ikke vil ha debatt om meget viktige utenrikspolitiske spørsmål. VG burde stille kritiske spørsmål til makten, ikke være statens servile tjener.

På trykk i VG 10. juli, 2015, ikke på nett.
Se også Verdidebatt.

Del i sosiale medierShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone