Velkommen til Trumpelag

Mediebildet etter den fantastiske seieren for Donald J. Trump er ikke helsvart. Selv om mange journalister lever i fornektelse, finnes det gode journalister som prøver å forstå hvilke strømninger som er viktig for seieren hans og om hvordan vi kan se ringvirkninger av dette i stortingsvalget i september og viktige valg i Europa. Vel blåst av journalist Stein Risstad Larssen og fotograf Terje Visnes fra Adresseavisen.

I Adresseavisen hadde vi også innlegget  Vi er de norske Donald Trump’ene (med relevante lenker) hvor jeg tok for meg likhetene mellom Donald J. Trump og Demokratene i Norge.

Noen trassige sjeler i Trøndelag ser lysere på verden etter at Donald Trump ble president.

Adresseavisens billedtekst: Sjelden: Kristian Kahrs fra Klæbu er noe så uvanlig som en trøndersk Trump-tilhenger. Nå vil han bli Trumps talsmann. - Jeg hater ingen. Som kristen vil jeg at alt jeg gjør skal gjennomsyres av Kristi kjærlighet. Foto: Terje Visnes.

Adresseavisens billedtekst: Sjelden: Kristian Kahrs fra Klæbu er noe så uvanlig som en trøndersk Trump-tilhenger. Nå vil han bli Trumps talsmann. – Jeg hater ingen. Som kristen vil jeg at alt jeg gjør skal gjennomsyres av Kristi kjærlighet. Foto: Terje Visnes.

– Heihei, velkommen hit, den som ikke kjører må smake litt serbisk sprit! Kristian Kahrs møter oss i døra med mildt blikk, to små glass i hånda og en T-skjorte det står «Hillary for prison 2016» på. For hans del er det Stortinget 2017 som er målet. Han er utenrikskoordinator hos Demokratene og har ingen planer om å legge skjul på sin begeistring for Donald Trump. Akkurat nå er han kraftig forkjølet, og kan sverge på at noen små slurker Slivovitz fra Serbia er den beste medisin. Da får det ikke hjelpe at det er blanke formiddagen og at journalister kommer på besøk på jakt etter Trump-tilhengere.

Mer enn seksti millioner amerikanere stemte Donald Trump inn i Det ovale kontor og feirer ham som en frelser. «Make America Great Again. Build the Wall. Lock her up. Halleluja».

I Norge har begeistringen vært unisont fraværende. Sånn er det i Trøndelag også. Næringslivsledere har vekselvis blitt stille og ledd høyt i telefonen når vi har spurt etter Trump-tilhengere. Partikontorer avviser lattermildt at de har trumpister i sine rekker. En vanligvis kamplysten og kontrær stemme fra venstresiden trakk seg etter å ha tenkt seg om. Den tar ikke munnen for full som slår fast at Trump ikke er trønder.

Men vi har lett, og vi har funnet. Noen stabukker i ytterkanten av den offentlige enighet står på sitt. Trump er bra for verden, USA og Norge.

Konvoluttslikker
Like utenfor Trondheim finner vi en som setter treenighet over enighet. Da Kristian Kahrs forlot livet sitt i Serbia med Stortinget i siktet, flyttet han hjem til Klæbu og moren sin. Her vokste han opp som prestesønn, Unge Høyre-politiker og, sier han selv, konvoluttslikker for Børge Brende.

– Jeg var en klassisk liberalist under slagordet «Rett linje til Europa». Men alle svarene jeg var så sikker på i ungdommen, de har jeg ikke lenger. Jeg har bedt hele det serbiske folk om tilgivelse for at jeg, i min naivitet og arroganse, deltok i NATO-styrkene som skulle komme dit og lære dem om demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter. Nå er jeg en klassisk realist, og mener at enhver nasjon skal ha sine interesser i bunn. Den nasjonale suverenitet må ligge i bunnen, fremfor overnasjonalitet, presiserer han.

Kahrs er mild og lavmælt, med et hode fullt av navn og årstall, hendelser og sammenhenger.

– Nå tror du Trump kommer til å sørge for en bedre verden?

– Ja. Han er ikke perfekt. Men han står for nasjonal suverenitet og nasjonalisme, akkurat som jeg går til valg på. En motstand mot den antidemokratiske globalismen, som vil komme til uttrykk i flere valg i Europa i år. Vi skal ta demokratiet tilbake. De globalistiske elitene i Europa skjelver – de holder på å miste makta si. Våre lover må bestemmes av Stortinget, ikke av EU.

– Mange er nervøse for hvordan det skal gå med verden med Trump som president. Hvordan beroliger du dem?

– Han er en mann som vil sette seg ned og forhandle med Russland i stedet for å gå til krig over Syria. Han er ingen fredsdue, men vi kan se slutten på krigen i Syria og vi kan se begynnelsen til avspenning i Europa med Trump. Det å ha Russland på vår side, det er bra. Vi har et kulturfellesskap.

– Du sier du går til valg som nasjonalistisk politiker. Hva legger du i nasjonalisme?

– Eierskap og identitet. Altså – jeg tar sterkt avstand fra sjåvinisme, at vi skal tro vi er bedre enn andre. Men vi må sørge for at vi får bestemme over oss selv. Det står Trump for, og det gjør jeg også. Jeg er veldig glad i Norge, men kritisk til at vi skal presse våre verdier på andre med våpenmakt.

– Mange forbinder nasjonalisme med nynazisme?

– Altså – hallo. Vi i Demokratene er krystallklare på at politikken vår bygger på menneskerettigheter og demokrati. Vi ser forskjell på muslimske mennesker og islam som religion. Selv har jeg ingenting imot muslimer, men som kristen ser jeg på islam som ondskapen selv. Dette – her banker Kahrs en pekefinger på Koranen som ligger på bordet – oppfattes som ufeilbarlige ord fra Allah og det har konsekvenser. Det gir oss demografiske utfordringer vi ikke kan håndtere.

– Er det noe du misliker med Trump? – Selvsagt. For eksempel er jeg sterk motstander av tortur, og jeg er veldig uenig i synspunktene hans om personvern og spionasje. At han sier han vil henrette Edward Snowden tror jeg rett og slett ikke han mener.

– Tror du det er Guds vilje at Trump er president?

– Ja. Det er så mye ondskap i Hillary Clinton, at det tror jeg. Selv om Donald Trump ikke fremstår som en kristen, har Gud mange ganger brukt folk som ikke lever kristent.

– Står du alene om synspunktene du har, føler du?

– Nei. Mange er enige med meg. Mange i Forsvaret sier at jeg har helt rett, for eksempel når det gjelder det at vi trener opp jihadistiske opprørere i Syria. Men de tør ikke stå frem med det, fordi de har en karriere å tenke på.

___________
Publisert med tillatelse fra journalisten. Hele den gode artikkelen, som blant annet portretterer Hans Olav Brendberg og Jan Guldahl, er tilgjengelig på Adressa pluss. Jeg synes absolutt det er verdt å bruke noen kroner på dette når vi har journalister som gjør en god jobb med å forklare, ikke fordømme og henge ut.

Adresseavisens billedtekst: Bereist: Kristian Kahrs har studert journalistikk i USA, og arbeidet mye i utlandet. Nå vil han ha mer nasjonal suverenitet.

Adresseavisens billedtekst: Bereist: Kristian Kahrs har studert journalistikk i USA, og arbeidet mye i utlandet. Nå vil han ha mer nasjonal suverenitet.

Del i sosiale medierShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
  • Christen Krogvig

    Bra, Kristian!

  • supreme

    staa paa

  • Steinar Saltvik

    Flott Kristian!